Υπόγεια τροχιά “Μπορεί να 50αρήσαμε, αλλά πίστεψε με στη σκηνή δεν μας φαίνεται καθόλου”

Εγκαινιάζουμε τις γραπτές συνεντεύξεις της εκπομπής με τους “Υπόγεια τροχιά” από την Πτολεμαΐδα. Από τα παλαιότερα γκρουπ στην ελληνική σκηνή, ξεκίνησαν στο μακρινό 1984,(δεν είχα γεννηθεί καν!!) Οι ερωτήσεις μας είναι ίδιες με αυτές που θα κάναμε εάν τους έχουμε απέναντι μας στο studio την ώρα της εκπομπής καμιά απολύτως διάφορα ! Πάμε λοιπόν …

Καταρχάς ποιοι είναι οι υπόγεια τροχιά?

Αυτή τη στιγμή τη μπάντα αποτελούν οι Τσιγγένης Σάκης κιθάρες και φωνή,Τρυψάνης Νίκος μπάσο, Νικολαΐδης Κώστας τύμπανα, Τσιγγένης Σταύρος πλήκτρα και Τσιγγένης Κωστής κιθάρες. Ιδρυτικά μέλη που παραμένουμε ως σήμερα είμαστε εγώ, ο Νίκος κ ο Κώστας. Τελευταίος στη μπάντα ήρθε ο Κωστής που είναι γιος μου και είναι και ο μόνος που σπουδάζει μουσική στο πανεπιστήμιο. Όπως καταλαβαίνεις είμαστε οικογενειακή μπάντα (χαχαχα). Εγώ ο αδελφός μου ,ο γιος μου ,ο νονός του γιου μου και ο κολλητός μας (χαχαχα).

Πότε ξεκινήσατε ως γκρούπ?

Η μπάντα φτιάχτηκε το 1984 με τους 3 που ανέφερα προηγουμένως. Περάσαν διάφοροι κιθαρίστες και καταλήξαμε στη σημερινή μορφή εδώ και λίγα χρονιά.

Ποιος γράφει στίχους και μουσική ?

Τους στίχους τους γράφω όλους εγώ εκτός απ το τελευταίο cd που 2 τραγούδια βασίστηκαν σε ποιήματα της Αψη Τατιάνας και της κόρης μου Τσιγγένη Ιωάννας. Τη μουσική κυρίως τη δημιουργώ εγώ, ενώ κάποια άλλα κομμάτια είναι του Νίκου και τώρα τελευταία και του Σταύρου. Στην τελική μορφή όμως συμμετείχε όλη η μπάντα ενορχηστρωτικά.

Δισκογραφικά πότε ξεκινήσατε?

Το 1988 κυκλοφορήσαμε τη πρώτη μας δουλειά σε μια κασέτα. Δισκογραφικά ξεκινήσαμε το 1990 με το πρώτο μας άλμπουμ από την Nate starkman and son. Oπως καταλαβαίνεις είμαστε απ τις πιο παλιές εν ενεργεία μπάντες στην Ελλάδα(χαχαχα).

Οι μουσικές σας επιρροές?

Ο καθένας μας έχει τα δικά του ακούσματα. οι 3 που φτιάξαμε τη μπάντα μεγαλώσαμε με το new wave και το punk των 80’s – 90’s. Στην πορεία βέβαια μπήκαν και άλλα στοιχεία στις επιρροές μας.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε μετά από 18 ολόκληρα χρόνια καινούργια δισκογραφική δουλειά με τίτλο «σε καθρέφτη μαγικό», πείτε μας περισσότερα …

Επειδή υπάρχουμε αρκετά χρόνια, εκτός από ένα διάστημα περίπου 5 χρόνων, που δεν παίζαμε για διάφορους λογούς έχουμε αρκετό υλικό ακυκλοφόρητο που όμως το παίζουμε στα lives. Έτσι αποφασίσαμε ένα μικρό δείγμα να το ηχογραφήσουμε και να το κυκλοφορήσουμε. Γράψαμε στο στούντιο Note rought Στη Θεσσαλονίκη. Στη παράγωγη μας βοήθησε και ο Ασκληπιός Ζαμπέτας γνωστός απ τις Τρύπες και άλλα γκρουπ, ο οποίος έπαιξε και κάποιες κιθάρες . Η δισκογραφική δουλειά κυκλοφορεί από την εταιρεία Ιδαλγός που έχει έδρα στην πόλη μας την Πτολεμαΐδα. Οποίος ενδιαφέρετε μπορεί να πάρει το cd είτε απ τη σελίδα μας, είτε απ τη σελίδα Ιδαλγός.

Κάτι που έχει συμβεί σε ένα live και το θυμάστε μέχρι και σήμερα?

Στα τόσα χρόνια μας έχουν συμβεί διάφορα περίεργα. Για μένα αυτό που πάντα θα θυμάμαι είναι όταν παίζαμε στο Μπορντό στη Γαλλία και μέσα στις υποχρεώσεις μας ήταν να παίξουμε σε κάποιο χώρο με παιδιά κωφάλαλα. Στην αρχή δυσανασχέτησα, όμως αυτό που εισέπραξα ήταν ανεκτίμητο. Παίζαμε σε ένα ξύλινο, κλειστό γυμναστήριο, όπου τα παιδιά ήταν ξυπόλητα ,κάποια ηχεία ήταν γυρισμένα στο πάτωμα και στους ξύλινους τοίχους και τα παιδιά αντιλαμβάνονταν τη μουσική εξαιρετικά. Μια φοβερή συναυλία με απίστευτη ανταπόκριση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ήχο που έκαναν μετά από κάθε τραγούδι κουνώντας τις παλάμες και κάνοντας έναν ήχο αντί για χειροκρότημα. Ήταν απίστευτο!

Αν υπήρχε ένα τραγούδι που θα μπορούσατε να το είχατε γράψει εσείς , ποιο θα ήταν αυτό?

Το τραγούδι που λατρεύουμε και παίζουμε συχνά σε δική μας διασκευή φυσικά είναι το “love will tear us apart” των πολυαγαπημένων Joy Division..Τους ζήλεψα με την καλή έννοια.(χαχαχα)Είναι όμως και άλλα που θα θέλαμε να είχαμε γράψει είτε Ελληνικά, είτε ξένα.

 

Είστε πολλά χρόνια στην Ελληνική ροκ σκηνή , πως τη βλέπετε σήμερα σε σχέση με το παρελθόν ?

Μπορεί να είμαστε πολλά χρονιά και να ζήσαμε τις όμορφες εποχές του Ελληνικού ροκ όμως δυστυχώς ζούμε στη επαρχία και δεν έχουμε μεγάλη επαφή με την όλη σκηνή. Οπότε η άποψη μας δεν θα είναι αντικειμενική .Στην Πτολεμαΐδα πάντως που ζούμε, υπήρχε και υπάρχει αρκετά σημαντική σκηνή με πολλά νέα σχήματα και διάφορες εκδηλώσεις σχεδόν κάθε βδομάδα. Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι χώροι για να παίζουν οι μπάντες αυτές.

Πείτε μας μια ιστορία πίσω από ένα τραγούδι…

Σου ανέφερα προηγουμένως για αυτό που ζήσαμε στο Μπορντό…Όταν το βράδυ γυρίσαμε στο ξενοδοχείο είχα τόσο συγκλονιστεί με αυτό που ζήσαμε που έγραψα το “Στον κόσμο της σιωπής”, όπου εκεί και αναφέρετε. Ένα άλλο όμως που θα ήθελα να σου πω, είναι αυτό που ζήσαμε απο τις τηλεοράσεις στον πόλεμο που γινόταν στη γειτονιά μας στην τότε Γιουγκοσλαβία. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ από αυτά τα αθώα παιδικά βλέμματα. Έγραψα τότε το “Μάτια παιδικά”, έτσι για να λυτρωθώ λίγο. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνετε. Μέτα από τόσα χρόνια και τα λόγια είναι σαν να τα έγραψα για τις χθεσινές εικόνες. Αυτό είναι κάτι που στοιχειώνει το μυαλό μου. Πολύ κρίμα!

Άμεσα σχέδια ?

Όσον άφορα τα σχέδια μας για το μέλλον είναι πολύ απλά. Να μπορούμε να παίζουμε τη μουσική που αγαπάμε, να κάνουμε όσες περισσότερες εμφανίσεις μπορούμε και γιατί όχι και μια ακόμη δισκογραφία. Μπορεί να 50αρησαμε, αλλά πίστεψε με στη σκηνή δεν μας φαίνεται καθόλου. Έχουμε και τον Κωστή στα 23, όποτε πέφτει πολύ ο μέσος όρος. Πολλή ενέργεια σου λέω.(χαχαχαχα)

 

http://ypogiatroxia.blogspot.gr

https://www.facebook.com/ypogeiatroxia?ref=aymt_homepage_panel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *