ΡΑΠ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι στην Ελλάδα του 2020 η ραπ μουσική στη χώρα μας είναι στα καλύτερα της. Εμείς, απλά αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στο είδος αυτό και μιας και η ραπ μουσική είναι στο προσκήνιο να σας διαφωτίσουμε για μερικά θέματα που ίσως έχουν λίγο μπερδευτεί.
Πού οφείλει τις ρίζες της η μουσική των δρόμων ;

Σύμφωνα με τη οντολογική θεωρία των τεσσάρων στοιχείων ο κόσμος αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία τα οποία τον κάνουν να λειτουργεί. Είναι ο αέρας, το νερό, η γη και η φωτιά. Κατά τον ίδιο τρόπο και η χιπ χοπ κουλτούρα αποτελείται από τέσσερα στοιχεία. Το ραπ (το κυριότερο ζωτικής σημασίας στοιχείο), το djing, το breakdance και το graffiti (the 4 elements of hip hop).

Η ραπ μουσική ξεκίνησε από τους κύκλους των αφρο-Αμερικανών στις ΗΠΑ στα τέλη του 1970 ,ως ένα είδος που το έφεραν μαζί τους οι δούλοι της Αφρικής κατά τη μετακίνηση τους. Κύρια θεματολογία των κομματιών ήταν η ζωή στα γκέτο της περιθωριοποιημένης εκείνο τον καιρό μαύρης φυλής. Ετυμολογικά η λέξη “rap” μεταφράζεται στα ελληνικά ως «ραψωδία». Πρόκειται για ένα είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες) και στο περιεχόμενο αυτών καθώς η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική αλλά όχι και αμελητέα. Αρκετοί καλλιτέχνες της ραπ έχουν υιοθετήσει λυρικό και ποιητικό ύφος γραφής, επομένως θα λέγαμε πως η ραπ μουσική είναι η ποίηση του δρόμου.
Η χιπ χοπ κουλτούρα στα ελληνικά ηχεία, από τα 90s εώς και σήμερα.

Μετά από έρευνα και μέσα από δικά μας ακούσματα παρακάτω θα σας  παρουσιάσουμε μια λίστα με τα κομμάτια που κατά τη γνώμη μας άφησαν εποχή και καθόρισαν το rap game στην Ελλάδα. Χωρίς πολλά λόγια, τόσο βαριά όσο και η καθαρόαιμη rap μουσική, θα  προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε τα 90s με το σήμερα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι.
FFC- ΠΑΡΑΜΥΘΙ

TxC-Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ

ΑΛΦΑ ΓΑΜΑ-ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΑΚΟΥ
ZN-H NYXTA TΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ-Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ 07-ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ

ΡΑΨΩΔΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-Ο ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗΣ

ΒΟΡ.ΑΣ-ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ

ΒΟΝG DA CITY-ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

ΒΕΒΗΛΟΣ-ΚΡΑΤΑ ΛΙΓΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

ΨΥΧΡΟΔΡΑΜΑ- Η ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟ

RNS-ΛΟΧΟΣ ΜΑΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

12ος ΠΙΘΗΚΟΣ-Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ

ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ-ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ

ΚΑΝΩΝ x ΛΕΞ – ΜΑΥΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΤΡΙΤΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ-ΦΑΜΠΡΙΚΑ

ΛΕΞ-ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΦΒΣ-ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΠΟΝΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ

ΛΟΓΟΣ ΤΙΜΗΣ x ΣΤΙΧΟΙΜΑ-ΒΡΑΧΟΣ

HATEMOST-GIGANTE

ΡΤΜ-ΣΠΕΙΡΑ

 

Η παραπάνω λίστα, αν συνέχιζα να γράφω όλα αυτά τα άπειρα δυνατά κομμάτια που με μεγάλωσαν και μου έρχονται ένα-ένα στο μυαλό, δε θα τελείωνε ποτέ καθώς οι επιρροές και τα crew είναι πολλά και είναι όλα αξιόλογα. Σας προ(σ)καλώ να ανατρέξετε όμως στο YouTube και να ακούσετε τα παραπάνω καθώς αποτελούν αυτό το «ότι πρέπει» για να πάρετε μια γεύση από αγνή ραπ μουσική.

Τέλος, επειδή το είδος αυτό είναι αρκετά παρεξηγημένο ως προς τη θεματολογία του, θα πρέπει να τονιστεί πως δεν μιλάνε όλοι οι καλλιτέχνες για βία, λεφτά και ναρκωτικά. Η ραπ μουσική αποτελεί ένα όπλο των νέων ανθρώπων και κατά πλειοψηφία, έχει να δώσει πολλά και σημαντικά κοινωνικά μηνύματα και είναι προϊόν «καλά διαβασμένων» μυαλών, είναι μια μουσική που σε κάνει να βλέπεις τη ζωή από μια άλλη οπτική γωνία. Είναι μέσο έκφρασης ώστε να ακουστεί η φωνή των λίγων ενώπιον της υπνωτισμένης μάζας. Επομένως για να αποκτήσει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη για την αξιοπιστία της ραπ μουσικής στην Ελλάδα και για τα μηνύματα που περνάει, θα πρέπει να ψαχτεί κάπου παραπέρα από τα μουσικά κανάλια που εμπορεύονται εύπεπτα κομμάτια που σε ένα δυο μήνες θα έχουν ξεχαστεί. Το άρθρο αυτό θα κλείσει με μία ρίμα του ΗΑΤΕΜΟST, ερχόμενου από τους ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ με έδρα το Γαλάτσι. Πάει λοιπόν κάπως έτσι:

«Βλέπουμε το άπειρο, ανοίγω το μάτι μου, ανοίγω το δρόμο μου και το παράθυρο…»

 

Να θυμάστε λοιπόν πως ραπ μουσική σημαίνει λόγος. Και με το λόγο οι κοινωνίες προχωρούν, οι συνειδήσεις αφυπνίζονται και οι ορίζοντες ανοίγουν. Αυτά από εμάς, καλή σας ακρόαση!

 

Alisgnil

Φεβρουάριος 2020

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *